Składniki:
Filet z matiasów 8 sztuk
kapusta kiszona 200 gramów
marchewka mała 1 sztuka
cebula mała 1 sztuka
oliwa 7 łyżek stołowych
pieprz mielony według uznania
cytryna 4 sztuki
ziele angielskie 7 sztuk
pieprz ziarno 7 sztuk
liść laurowy 2 sztuki
gorczyca 0,25 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Matiasy opłukać i osuszyć. Cebule i marchew oczyścić. Kapustę posiekać razem z cebulą i dodać startą marchewkę, doprawić 3 łyżkami oliwy oraz pieprzem. Farsz warzywny rozłożyć na filetach śledziowych, zwinąć je w rulony i delikatnie spiąć wykałaczką. Ułożyć filety w słoiku. Zagotować pół szklanki wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, gorczycą, pieprzem i sokiem z 4 cytryn. Marynatę ostudzić, wymieszać z 4 łyżkami oliwy. Śledzie ułożone w słoiku zalać marynatą, przykryć i odstawić na 2,5 dnia do lodówki.
Wszystkie przepisy