Składniki:
Ciasto biszkoptowe: jaja - 5 sztuk
mąka - 3/4 szkl. mąki
kakao - 4 łyżeczki polewa orzechowa instant Krem: zmielone orzechy laskowe - 10 dag
mleko - 1/2 szkl.
cukier puder - 1 szkl.
margaryna - 2/3 kostki
2 duże proste banany
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Dodawać po kolei żółtka, cukier, mąkę i kakao. Wszystko wymieszać łyżką. Piec ok. 35 min. w temp. 180 st. C. Krem: orzechy sparzyć wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. W tym czasie ucieramy margarynę z cukrem na puch. Następnie dodajemy orzechy - mieszamy i uzyskujemy przepyszną masę. Na połówkę biszkopta nakładamy grubą warstwę kremu, pośrodku, wzdłuż dłuższego boku ciasta. Łyżeczką robimy wgłębienie, w którym umieszczamy banany. Nasmarowaną połówkę biszkopta przykrywamy drugą w ten sposób, aby ciasto miało w przekroju kształt oczka. Roladę polewamy orzechową polewą
Wszystkie przepisy