Składniki:
50 dag morskiej ryby
2 łyżki oliwy z oliwek
Pół cytryny
Szklanka agrestu
3 łyżki śmietany
Łyżka mąki
cukier
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Filety rozmrażamy, posypujemy mąką i solą. Z połówki cytryny wyciskamy sok, którym skrapiamy filety. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją. Kiedy będzie dostatecznie gorąca kładziemy na nią filety i smażymy do osiągnięcia przez nie złotego koloru. Po usmażeniu przekładamy rybę na półmisek, aby nieco ostygła. Zajmujemy się w tym czasie przygotowaniem sosu agrestowego. Agrest obieramy z szypułek, myjemy. Następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Ostatnim krokiem jest przetarcie gotowej masy przez sito, przyprawienie śmietaną oraz szczyptą soli i cukru. Jeśli chodzi o najlepszy rodzaj ryby do tego dania, to polecamy flądrę. Ma ona delikatne mięso i bardzo ciekawy smak. Ponadto ryba ta zawiera duże ilości białka. 100 gram flądry zapewnia prawie połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. Spożywając flądrę nie trzeba się też martwić o wagę. Flądra zaliczana jest do ryb z grupy średnio tłustych, więc może być częstym składnikiem diety osób dbających o linię.
Wszystkie przepisy