Składniki:
korpus z kurczaka: 1
wino wermut: pół szklanki
marchewki: 2
pietruszki: 2
seler: 1 mały
por: 1
kostka rosołowa: 1
sól i pieprz: do smaku
makaron: 1 mała paczka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa oraz korpus dokładnie myjemy. Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy w kostkę. Seler również obieramy i tniemy na kawałki. Pora siekamy w plasterki. Do garnka wlewamy ok. 1 litra wody i wrzucamy tam korpus, przygotowane warzywa oraz kostkę rosołową. Doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie garnek odstawiamy z ognia, a rosół przelewamy przez sito bądź durszlak, aby oddzielić warzywa od wywaru. Następnie wywar przelewamy z powrotem do garnka i wlewamy do niego pół szklanki wina. Gotujemy kilka minut (najlepiej ok. 10) i wrzucamy do zupy oddzielone wcześniej warzywa. Osobno gotujemy makaron. Na koniec siekamy drobno natkę pietruszki i ozdabiamy nią nasze danie. Zupa jest bardzo smaczna, jeśli przed jej podaniem odczekamy dłuższy czas. Dlatego, aby przy obiedzie smakowała wyśmienicie, najlepiej gotować ją rano.
Wszystkie przepisy