Składniki:
czerwona papryka: 4 sztuki
żółta papryka: 2 sztuki
cukinia: 2 sztuki
bakłażan: 2 sztuki
pomidory: 8 sztuk
cebule: 4 sztuki
czosnek: 6 ząbków
oliwa z oliwek: 1/2 szklanki
przyprawy: sól
pieprz
zioła prowansalskie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinie, bakłażany i pomidory umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać ze skórki. Cebulę pokroić w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę lub zgnieść. Cebulę i czosnek przesmażyć na dwóch łyżkach oliwy, a następnie przełożyć do dość dużego garnka. Przesmażyć paprykę, bakłażana i cukinie na oliwie, pozostałej po smażeniu cebuli i czosnku. Wsypać warzywa do garnka z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidory i pozostałą część oliwy. Dusić około 20 minut na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, potrawę doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i dusić jeszcze 10 minut. Ratatuj to znana potrawa francuska, idealna na lato, kiedy jest wręcz nieograniczony dostęp do świeżych warzyw. Świetnie nadaje się dla zwolenników dań jednogarnkowych i może być doskonałą alternatywą dla mięsnego gulaszu.
Wszystkie przepisy