Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego(np. łopatka)
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 filet z piersi kurczaka
2 jajka
30 dag szynki gotowanej

3/4 szklanki mleka
1 główka czosnku

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
olej
majeranek
sól
pieprz
vegeta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso wieprzowe zmielić w maszynce, przełożyć do miski, dodać mleko, sól, pieprz, czosnek granulowany, vegetę i dwie łyżeczki majeranku. Zagnieść wszystko razem i podzielić na cztery części. Marchewkę, pietruszkę i seler gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ostudzić i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i również pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z szynką. Filet z kurczaka zmielić w maszynce lub rozdrobnić za pomocą blendera. Włoszczyznę, czosnek, paprykę, szynkę i kurczaka przełożyć do jednej miski. Dodać przyprawę do drobiu, vegetę, dodać 2 jajka. Całość dokładnie wymieszać. Na folii aluminiowej rozłożyć po jednej części masy mięsnej, na nią nałożyć masę z warzywami i zwinąć. Foremki wysmarować tłuszczem, przyłożyć do nich rolady. Każdą z góry naciąć i posmarować olejem. Piec 80 minut w temperaturze 200 stopni. Z podanych składników wyjdą 4 rolady o wielkości keksówki.
Wszystkie przepisy