Składniki:
szynka: 10-12 plasterków

kukurydza: pół puszki

zelatyna: 1 szt

rosół w kostkach: 2 kostki (bądź naturalny rosół)

por: 3/4 szt.

majonez: 3-4 łyzki

jajka: 3 szt.

papryka: cześć do dekoracji

pomidor: część do dekoracji

przyprawy: pieprz
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

nadzienie do szynki: ugotować jajka, drobno posiekać wraz z posiekanym drobno porem. Całość wymieszać z przyprawami i majonezem. Tak przygotowane nadzienie wkładamy po 1 łyżce na plasterek szynki i zwijamy go w rulonik. Przygotowujemy galaretę. Rozpuszczamy żelatynę i mieszamy z rosołkiem. Zastygająca galaretę wlewamy w niewielkiej ilości na owalny półmisek. Gdy zastygnie układamy ruloniki z szynki , dekorując całość kawałkami papryki, pomidora, winogron , zielonej pietruszki itd. Całość zalewamy prawie zastygniętą galaretą. Wkładamy do lodówki. Danie jest przepyszne z uwagi na niepowtarzalny smak , który nadaje por w nadzieniu ruloników. Prawdziwie królewski smak dla podniebienia
Wszystkie przepisy