Składniki:
1 serek śmietankowy gęsty - ja używam serek kanapkowy JOGO albo Ostrovia
1 - 1,5 łyżeczki chrzanu
7 lastrów szynki konserwowej (w kształcie kwadratu)
1/2 l. wody
żelatyna (ok 3-4 łyżeczek - w zaleznosci od przepisu na opak. na 1/2 l. płynu)
1 łyżeczka vegety
Jeśli mamy większe naczynie musimy oczywiscie zrobić galaretkę z większej ilości wody i żelatyny - ja miałam salaterkę o wym26x18 cm i wys.3cm). Do dekoracji: 2 łyżeczki kukurydzy konserw. 1/2 ugotowanej marchewki. kawałek papryki. gałązka koperku. gałązka natki piertuszki. 1/2 cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do wody dodać vegetę - ustalić słoność wg własnego gustu - taki smak będzie miała galaretka Wykonać galaretkę wg przepisu podanego na opakowaniu żelatyny (są różne, bo jedne żelatyny tylko rozpuszcza się w gorącej wodzie, inne gotuje). W międzyczasie przygotować twarożek i dodać chrzan - wymieszać razem Przygotować dekoracje z warzyw, cytrynę pokroić na półplasterki, paprykę pokroić w słupki, z marchewki wyciąć dekoracje i uformować różyczki (tak przynajmniej miało to wyglądać). Rozłozyć plaster szynki, nałożyć twarożek z chrzanem (ok 1 łyzeczki), rozprowadzić po całej powierzchni W jednym z narożników położyc kawałek papryki (to będzie nasz języczek) i składać plaster po przekątnej, zaczynając od brzegu, formując rożek (jak wafel na lody) Rożki układać w jaki sposób się chce , na głębokiej salaterce (lub innym naczyniu) - ja tutaj układałam naprzemiennie, żeby wiecej zmieściło się na salaterce - ale fajnie wyglada układanie np. w okrąg. Dekorujemy wg uznania.Rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę z vegetą przecedzamy przez sito. Wlewamy łyżką część galarety (mniej ponad 8 porcji do połowy, żeby dekoracje nie "podniosły sie w górę") Wstawiamy do lodówki na kilka minut, żeby galaretka chociaż lekko się ścięła, a potem dolewamy pozostałą część galaretki.I znowu do lodówki. Podajemy po ścięciu się galaretki jako przystawkę.
Wszystkie przepisy