Składniki:
Ciasto: 1 cukier waniliowy
1 i 1/4 szkl. cukru
7 jaj
1 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny. Masa nr 1: 1/2 l śmietany kremówki (30-36%)
2 białe czekolady
3 łyżki wiórek kokosowych. Masa nr 2: 1/2 l śmietany kremówki
3 śmietanfixy DrOetekera
sok z cytryny (odrobina do smaku)
5 łyżek cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Białka ubijamy na sztywno z cukrami (najpierw same białka ze szczyptą soli przez 1-2 min, a dopiero potem dodać cukry). Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do nich ubite białka, krótko ubijamy, żeby się wymieszały i dodajemy mąkę. Mieszamy (mikserem cały czas) i wykładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą (lub wyłożoną pergaminem) blaszkę. Piekarnik powinien być już nagrzany do 150 stopni, wstawiamy do niego ciasto, podkręcamy na 180 stopni i pieczemy 20 min. Potem zostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na 10-15 min. Po wyjęciu i wystudzeniu przekrawamy na dwie części (góra dół). Masa nr 1. Następnie bierzemy garnek do którego wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i wiórki i podgrzewamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia czekolady (nie wolno zagotować!). Po wystudzeniu (niekoniecznie długim) dodajemy 1 cz. biszkoptu w postaci pokruszonej i mieszamy by utworzyła się masa (może być dość mokra). Wykładamy na drugą część biszkoptu. Masa nr 2. Śmietanę krótko ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanfixy i cytrynę i ubijamy dalej, aż do gęstości. Wykładamy na ciasto z Masą nr 1 i posypujemy gęsto wiórkami kokosowymi. Można też posypać dodatkowo płatkami migdałowymi.
Wszystkie przepisy