Składniki:
4 kg.sprawionej gęsi
50dag.winnych jablek
15dag.suszonych sliwek
sol
kieliszek bialego wytrawnego wina
lyzeczka suszonej szlwi
pieprz
lyzka masla i lyzka miodu
lyzeczka soku z cytryny. Do dekoracji: 4 czerwone jablka
2 lyzki rodzynek
3 lyzki orzechow wloskich
lyżka rumu
łyżka miodu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Sprawiona ges zalej zimna woda i mocz 3 godziny. Osusz,natrzyj sola i pieprzem. Sliwki zalej 3 lyzkami wina i odstaw na 2 godziny. Jablka/50dag/ obierz i usun gniazda nasienne.Miazsz pokroj w grube plastry,skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z miodem i szalwia. Dodaj obrana podzielona na czastki pomarancze.Farszem nadziej ges.Zaszyj.Tuszke nasmaruj maslem,uloz w brytfannie,zalej 3 lyzkami wrzatku, i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec 2 godziny skrapiajac winem i wytwarzajacym sie sosem.Rodzynki zalej rumem i miodem,wymieszaj z orzechami.Jablka wydraz,napelnij tym farszem.Na 25 minut przed koncem pieczenia ustaw je wokol gesi.Gotowe danie podaj z jablkami.
Wszystkie przepisy