Składniki:
skrzydełko z kurczaka: dwie sztuki
marchewka: 2 sztuki
czosnek: 2 ząbki
cebula: 1 sztuka
por: 1 sztuka
przyprawy: sól
pieprz
kostka rosołowa
zielona pietruszka
jajko: 2 sztuki
mąka pszenna: 2 szklanki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Skrzydełka z kurczaka umyć i włożyć do zimnej wody. Zamiast skrzydełek można użyć także udka, porcji rosołowej, a nawet filetu z kurczaka. Marchewkę umyć i obrać ze skórki. Dodać do wody. Czosnek i cebulę obrać ze skórki i przekroić na pół. Dodać do zupy. Z pora odciąć białą część, którą można wykorzystać na przykład do sałatki. Resztę umyć i dodać dwa lub trzy zielone liście do rosołu. Całość gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Nie dopuścić do wrzenia, żeby zupa nie zmętniała. Po godzinie mięso i włoszczyznę wyjąć, zupę doprawić. Zupę można przecedzić. Dwie szklanki mąki wsypać do miski, do środka wbić żółtka dwóch jajek. Za pomocą trzonka widelca wymieszać żółtka z mąką, a następnie ugniatać ciasto, aż do osiągnięcia dość zwartej konsystencji. Ciasto zetrzeć na tarce do gotującej się zupy i gotować chwilę. Marchewkę zetrzeć na tarce do zupy. Mięso obrać, pokroić i również dodać do zupy. Rosół udekorować zieloną pietruszką i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Wszystkie przepisy