Składniki:
filety rybne: 50 dag
cytryna: pół
jajko: 1
piwo: pół szklanki
mąka: 20 dag
olej: łyżka
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Z podanych składników osobno przyrządzamy rybę, a osobno ciasto. Aby przygotować ciasto rozbijamy jajko, żółtko oddzielamy od białka i mieszamy je z mąką, piwem oraz łyżeczką oleju. Następnie składniki miksujemy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Z białka ubijamy pianę i wraz ze szczyptą soli dodajemy ją do przygotowanego ciasta, które tym samym jest już gotowe. Teraz zajmujemy się przyrządzeniem ryby. W tym celu filety należy umyć i położyć, aby się wysuszyły. W tym czasie wyciskamy sok z połówki cytryny. Kiedy filety będą już suche kroimy je na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni mocno podgrzewamy olej. Rybę moczymy w cieście i układamy obok siebie na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy kilka minut. Najlepszą do tej potrawy jest ryba słodkowodna, np. sandacz lub pstrąg. Ten rodzaj ryb najlepiej bowiem komponuje się z ciastem piwnym.
Wszystkie przepisy