Składniki:
Ciasto: jajka: 3 sztuki
cukier: 2 łyżki
mąka: 3 łyżki
mąka ziemniaczana: 2 łyżki
proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy: 1 opakowanie

Masa: truskawki: około 1/2 kg
śmietana kremówka: 1/4 litra
żelatyna: 2 łyżki
cukier: około 1/3 szklanki,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Białka ubić na pianę. Dalej ubijać powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodać kolejno żółtka, , delikatnie wymieszać, wsypać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem, ponownie delikatnie wymieszać. Kwadratową dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać i piec (190 stopni, około 8-10 minut). Masa: Połowę truskawek zmiksować, resztę pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Śmietankę ubić z cukrem. Do ubitej śmietanki wlać powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki aż lekko (!!!) zgęstnieje. Masę rozsmarować na biszkopcie, delikatnie zwinąć. Włożyć do lodówki aż zgęstnieje.
Wszystkie przepisy