Składniki:
pomidory: 4
cebule: 2
limonki: 2
masło: 5 dag
zioła (natka pietruszki
rozmaryn
szczypiorek
kolendra): 4 łyżki
rozmaryn: 4 gałązki
czosnek: 4 ząbki
pieprz czarny: do smaku
pieprz ziołowy: do smaku
sól: do smaku
masło: 2 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Kapustę płuczemy i wkładamy na 10 minut do osolonego wrzątku. Po upływie tego czasu odrywamy z niej ok. 10 liści. Z każdego z nich usuwamy najgrubsze nerwy, a następnie smarujemy liście masłem. Pstrągi myjemy i czekamy, aż wyschną, albo suszymy papierowym ręcznikiem. Limonki parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Wyciskamy z nich sok, którym skrapiamy ryby najlepiej od zewnątrz i od wewnątrz. Dodajemy przyprawy do smaku. Doprawione ryby odstawiamy na jakiś czas. Kolejnym krokiem jest opłukanie cebuli, pomidorów i czosnku oraz pokrojenie ich w grubsze plasterki. Do każdej ryby wkładamy kilka plasterków pomidora, cebuli i czosnku, gałązkę rozmarynu i kilka kawałków skórki z limonki. Panierujemy je ziołach. Następnie przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Liśćmi kapusty wykładamy wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne. Po wyjęciu pstrągów z lodówki układamy je na tych liściach. Na ryby kładziemy kawałki masła, wkładamy do wcześniej posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, polewamy 3 łyżkami wody i pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 200°C.
Wszystkie przepisy