Składniki:
- dwie puszki tuńczyka
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- majonez
- 6 ugotowanych jaj
- koperek
- czosnek
- śmietana 18%,lub jogurt naturalny
- sól
pieprz
- starty żółty ser
około 0,25kg
6 ogórków kwaszonych
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Robimy sos z majonezu i jogurtu, który mieszamy z czosnkiem wyciśniętym i posiekanym koperkiem. Jajka ugotowane i ostudzone: oddzielamy żółtka i białka i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Ser trzemy na tarce. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Na dno salaterki wsypujemy połowę zawartości puszki kukurydzy, na to tuńczyka jedną puszkę, wszystko wyrównujemy, pół puszki groszku, starte białko - połowę, połowę pokrojonych ogórków i zalewamy sosem. Układamy kolejne równe warstwy: kukurydza, tuńczyk, groszek,ogórek, żólty ser starty i starte białko - polewamy sosem, a na wierzchu rozprowadzmy równo starte całe żółtko z wszystkich jajek. Musi postać ze 3 godziny przed podaniem w lodówce. Dokładnie wszystkie konserowe produkty i ogórka odsączyć!
Wszystkie przepisy