Składniki:
5 pomidorów
15 dag szpinaku w liściach
10 dag tofu
400 ml zsiadłego mleka
Paczka grissini (włoskich paluszków chlebowych)
Pęczek szczypiorku
sól
pieprz kolorowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomidory parzymy wrzącą wodą, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Liście szpinaku dokładnie myjemy, dodajemy do pomidorów i miksujemy blenderem. Tofu kruszymy i dorzucamy do warzyw. Wszystko ponownie miksujemy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy przyprawy, czyli sól i kolorowy pieprz. Dokładnie mieszamy. Chłodnik jest już gotowy. Na koniec wlewamy zupę do miseczek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zmielonym pieprzem. Na górę kładziemy również kilka listków świeżego szpinaku i grissini. Pomidorowo – szpinakowy chłodnik z tofu jest zupą idealną na upalne dni. Chłodzi organizm oraz dostarcza mu wody, na którą zapotrzebowanie rośnie wraz z temperaturą. Jest także lekkostrawny i bogaty w witaminy: C, A i K, z grupy B (B1, B2, B6), E, A oraz minerały: potas, magnez, wapń, mangan, fosfor i żelazo. Dzięki dużej zawartości pomidorów chłodnik jest również bogactwem przeciwutleniacza o właściwościach antynowotworowych.
Wszystkie przepisy