Składniki:
pszenne tortille (dostępne w supermarketach w sekcji z jedzeniem meksykańskim)
nadzienie 1: 4 ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkę
2-3 całe dymki posiekane
150 g pokrojonej drobno kiełbaski chorizo (miękka paprykowa kiełbasa
można dostać hiszpańską w kilku wersjach
ewentualnie użyć węgierską)
pieprz
oregano nadzienie 2: 200 g tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
posiekana ostra papryczka
Dodatki: kilka pęczków młodej cebuli
pęczek rzodkiewki,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Na suchej patelni zrumienić chorizo i wysmażyć tłuszcz z kiełbasy. Dodać ziemniaki i dymkę, razem smażyć, aż masa się połączy. Doprawić pieprzem i oregano. Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki nadzienia, złożyć na pół. Ser wymieszać ze szczypiorem i papryczką. Uważać na ilość papryczki, bo z czasem ostrość się wzmacnia. Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki nadzienia, złożyć na pół. Cebulki skrócone do ok.12 cm układać na grillu i grillować powoli. Staną się lekko zczerniałe i słodkie. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Nadziane tortille smażyć na suchej patelni, aż placki się zrumienią, a nadzienie podgrzeje, ser rozpuści. Pikantne quesadille podawać ze słodkimi cebulkami i kwaśną śmietaną posypaną plasterkami rzodkiewek.
Wszystkie przepisy