Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki tortowej
30 dag masła
8 dag cukru pudru
2 torebki (32 g) cukru waniliowego
3 żółtka
sól. Na wierzch: 15 dag śliwek mogą być z kompotu
30 dag powideł śliwkowych
garść prażonych płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki migdałów do dekoracji.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Zrób ciasto: posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do nasmarowanej masłem formy (natłuść tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przygotuj wierzch mazurka: śliwki pokrój w paseczki, wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby zmiękły. Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki. Surowe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na mazurku. Posmaruj jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz około 15 minut, wyjmij, gdy paski ciasta się zrumienią. Ostudzony mazurek możesz posypać prażonymi migdałami.
Wszystkie przepisy