Składniki:

kajzerka
1/3 szklanki mleka
cebula
2 lyzki masła
60 dag mielonej wolowiny
jajko
ziola prowansalskie
swieżo mielony pieprz
puszka pomidorow
maka
olej
szklanka bulionu z kostki
3 lyżki smietany
natka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Kajzerke namocz w mleku, odcisnij. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na lyzce masla, wymieszaj z miesem. Dodaj kajzerkę, jajko, ziola prowansalskie i pieprz do smaku, wyrob na jednolita mase. Formuj male klopsiki, obtaczaj je w mace. Smaz na zloty kolor ze wszystkich stron na oleju wymieszanym z reszta masła. Przeloz do rondla, dodaj pomidory z puszki, bulion, doprowadz do wrzenia. Przykrec ogien, dus ok. 20 min. Zestaw z ognia, przypraw smietana. Posyp natka. Podawaj z ryzem i buraczkami z mrozonki. Pycha , a najwazniejsze ze danie znika w 3 minutki z talerzy
Wszystkie przepisy