Składniki:
zmielony mak:50 dag
masło:3/4 kostki
cukier:25 dag
miód:3 łyżki
mleko:1/2 litra
chałka:1 sztuka
bakalie(rodzynki
migdały mielone
orzechy mielone
figi i daktyle pokrojone):1/2kg
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Zmielony mak zalać wrzącą wodą. Masło stopić z miodem. Wlać do maku. Dodać cukier i tyle wody, żeby masa była lejąca. Gotować na małym ogniu, mieszając. Uważać, żeby się mak nie przypalił. Dodać bakalie. Razem gotować ok. pół godziny. Chałkę pokroić na cienkie kromki. W dużej misce (salaterce) ułożyć warstwę chałki maczanej w mleku i warstwę masy makowej- na zmianę. Na dnie ma być bułka, na górze mak. Wierzch ozdobić połówkami migdałów, orzechów i posypać kokosem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wszystkie przepisy