Składniki:
10 dag bobu
3 małe cebule
3 dag orzeszków piniowych (pignoli)
6 twardych dojrzałych pomidorów
8 dag tartego parmezanu
1 łyżka oleju sezamowego
sól morska
świeżo zmielony biały pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Bób zagotować na parze lub w wodzie z solą morską, bez przykrywki ok. 5 minut. Odcedzić, wyłuskać z łupinek. Cebule obrać i drobno posiekać z orzeszkami piniowymi. Z pomidorów ściąć wierzch i łyżeczką usunąć miąższ i pestki. Ciepły bób wymieszać z serem, cebulą, orzechami i olejem, doprawić solą i pieprzem. Każdego pomidora wypełnić farszem, przykryć odkrojonym wierzchem i podpiec na grillu. Serwujemy udekorowane świeżą bazylią i listkami mięty z paluszkami grissini owiniętymi szynką szwarzwaldzką.
Wszystkie przepisy