Składniki:
papryki: 2 duże
ładne
ryż biały: 1 torebka
jogurt naturalny: 200g
Piersi z kurczaka:2 średnie filety
pomidory: 1 puszka
sól
pieprz
przyprawa do kuchni włoskiej
ser topiony w plastrach:4 plastry(niekoniecznie)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Papryki myjemy, przecinamy na pół, tak aby ogonek był przecięty na dwie części, usuwamy nasienie. W tym czasie gotujemy ryż tak aby nie był zbyt miękki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, i smażymy kurczaka pokrojonego w średnią kostkę aż będzie dostatecznie usmażony. Następnie do kurczaka dodajemy puszkę pomidorów i czekamy aż pomidory całkowicie sie rozpadną. Dodajemy do pomidorów ryż i jogurt i mieszamy tak aby całość dobrze się wymieszała. Doprawiamy so smaku solą, pieprzem przyprawą aż smak będzie nam odpowiadał.Rozgrzewamy piekarnik, na 200 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne odrobiną tłuszczu(olej, masło), do papryki osuszonej(nie moze być mokra) nakładamy ostrożnie nadzienie, moze troszke wystawać ale nie za dużo. Tak przygotowana paprykę wkładamy do naczynia, czynność powtarzamy. Jeśli lubimy, możemy położyć na wierzch plasterek sera topionego, ale nie jest to koniecznie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy tak długo aż skórka papryki zacznie schodzić, a papryka nakłuta wykałaczką będzie miękka. Należy spożyć ciepłe.
Wszystkie przepisy