Składniki:
1 litr rosołu

500 ml żurku

10 dag gęstej
kwaśnej śmietany

łyżka mąki

majeranek

sól
pieprz

30 dag szynki lub chudej kiełbasy

jajka na twardo (tyle
ile porcji żurku chcemy podać).
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Zagotować rosół, wlać do niego żurek. Zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Wędlinę pokroić w kostkę średniej wielkości, obrane jajka na nieduże cząstki. Wędlinę i jajka przełożyć do miseczek. Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do zupy. Żurek gotować przez około 2 minuty. Gorący nalewać do miseczek i natychmiast podawać.
Wszystkie przepisy