Składniki:
5 jaj
2.5 szklanki mąki
1.5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oliwy
1 szklanka letniej przegotowanej wody
kakao
mała szklanka rodzynek
mała szklanka drylowanych wiśni (polecam wiśnie wyjęte z nalewki).
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jaja i cukier ubić, dodać oliwę, wodę (by ciasto było bardzo dobre) na koniec dodaje się sypkie czyli mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto podzielić na 2 części, ale trochę ponad 8 porcji białego i dodać 3 łyżki płaskie mąki a do drugiej połowy 3 łyżki kakao. Wymieszać każdą część dokładnie. Do kakaowej części dodać namoczone rodzynki i drylowane wiśnie by było smaczniejsze (ale nie jest to konieczne). Lać na środek tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą) najpierw białe ciasto 2 łyżki i ciemne na przemian. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach. Smacznego
Wszystkie przepisy