Składniki:
Ciasto:
1 łyżka Kaśki
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
2 jajka
5 żółtek
Na budyń:
3 płaskie łyzki mąki pszennej
1,5 szkl cukru
1/2 l mleka
3 płaskie łyzki mąki ziemniaczanej
Masa:
1 kostka Kaśki
Orzechy
Rodzynki
2 jajka
Kakao
Sok z cytryny (albo kwasek rozpuszczony w wodzie)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ugnieść ciasto dodając tyle mąki ile się ugniecie, ubijać wałkiem tak jak na faworki. Podzielić ciasto na 5-7 porcji, rozwałkować w bardzo cienkie placki. Piec ok. 15min każdy placek-do zarumienienia. Budyń ugotować i ostudzić. Masło utrzeć z jajkami, potem dodawać po trochu zimny budyń. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao (rozpuszczone w 1-2 łyżkach gorącej wody i ostudzone) i orzechy. Do drugiej części dodać sok z cytryny i rodzynki. Smarować placki na przemian masa białą i kakaową. Po przełożeniu mocno (!) docisnąć deską aż placki się połamią. Całość polać polewą czekoladową.
Wszystkie przepisy