Składniki:
wódka: 50 ml
blue curaçao: 50 ml
pomarańcza: 1
lód: kilka kostek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 5 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mieszamy ze sobą wódkę i curaçao. Do osobnej szklanki wyciskamy sok z całej pomarańczy. Następnie wlewamy do niej alkohole i dodajemy kostki lodu. Wszystko mieszamy w barmańskim shakerze i przelewamy do wysokiej szklanki typu Collins. Blue curaçao, z którego przyrządza się Punkt G, to słodki likier. Choć jego niebieski kolor w niczym nie przypomina pomarańczy, napój ma właśnie smak pomarańczowy. Początkowo alkohol barwiono skrzydełkami niebieskich ważek, jednak zostało to zakazane, gdyż wskutek intensywnej produkcji ten gatunek prawie wyginął. Wódka użyta do przyrządzenia drinka Punkt G musi być czysta zwykła, wyborowa lub luksusowa. Nie możemy tutaj zastosować wódki gatunkowej, gdyż całkowicie zmieni się wtedy jego smak i konsystencja. Zamiast wyciśniętego soku z pomarańczy, możemy użyć gotowego z kartonu lub butelki. Nie ma on wtedy jednak ostrego, intensywnego smaku.
Wszystkie przepisy