Składniki:
2 pstrągi
4-6 plastrów wędzonego boczku
8 cienkich plasterków cytryny
świeży koperek
sól
pieprz
oliwa lub olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pstrągi oczyścić, zostawiając głowy. Posmarować wewnątrz oliwą, a następnie oprószyć solą i pieprzem, również na wierzchu. Każdego pstrąga owinąć plastrami boczku, obłożyć plasterkami cytryny, posypać grubo krojonym koperkiem i włożyć w specjalną drucianą siatkę do grilowania, dzięki której nie rozpadnie się podczas pieczenia. Odradzam próby pieczenia pstrąga na tackach do grilla, ponieważ skóra naszej rybki prawie na pewno przyklei się do nich, a pstrąg rozleci się na kawałki. Jeżeli nie macie siatek do ryb, możecie próbować upiec pstrągi owinięte w podziurawioną folię, ale efekt będzie już nie ten. Tak upieczona ryba świetnie smakuje sama albo z ziemniakami i surówką.
Wszystkie przepisy