Składniki:
4 jaja
2 szkl. mąki
1 masło roślinne
2 łyż. proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
tłuszcz i bułka tarta do wysypania
ok. 1/2 śliwek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone (przestudzone) masło. Wymieszać delikatnie aż powstanie jednolita masa. Dużą formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę. Ułożyć śliwki grzbietem do dołu. Ciasto włożyć do nagrzanego do nagrzanego pieca do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Wszystkie przepisy