Składniki:
mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
galaretki owocowe (smak wg uznania) 2 szt.
biała czekolada 100 g
migdały 100 g
biszkopty lub kokos (na dno formy)
owoce wg uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Dwie galaretki rozpuścić wg. przepisu na galaretce, tylko w mniejszej ilości wody- w 300 ml (trochę ponad 8 porcji niż szklanka). Odstawić do schłodzenia. Wybieramy smak galaretki pasujący do owoców. Obrać migdały z brązowych łupin, posiekać. Posiekać białą czekoladę, połaczyć z migdałami. Do tortownicy z rozpinanym brzegiem na dno wysypać 1 łyżkę kokosu lub grubo skruszone biszkopty (ok 50g). Ubić mleko kondensowane na puch. Wlewać pod koniec ciągle ubijając ostudzoną (ale nie stężałą) galaretkę. Wykładać ptasie mleczko warstwami przesypując migdałami zmieszanymi z czekoladą zostawiając część do dekoracji góry. Po nałożeniu ostatniej warstwy na środku ułożyć owoce, wysypać dokoła resztę czekolady z migdałami. Wstawić do lodówki. Po stężeniu przed zdjęciem obręczy formy obkroić nożem. Brzeg można posypać kokosem.
Wszystkie przepisy