Składniki:
Szaszłyki: podwójna pierś kurczaka
ananas - puszka
pieczarki - 1/2 kg
cebula
przyprawy do grilla
Sos: musztarda
miód
oliwa
przyprawy wg uznania
pokrojony w kosteczkę ząbek czosnku
plaster ananasa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso pokroić w grubszą kostkę. Zamarynować w przyprawach, np. sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, curry, oliwa. Mięso wraz z marynatą podsmażyć. Pieczarki pokroić w ćwiartki i obsmażyć na maśle - bez cebuli. Ananasy pokroić w kostkę, cebulę w krążki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki. Zapiekać w piekarniku 15 min. w temp. 190 st. C. Z podanych składników "ukręcić" sos. Podawać szaszłyczki polane sosem, z ugotowanym na sypko ryżem i surówką
Wszystkie przepisy