Składniki:
ziemniaki - 80 dag; rosół warzywny - 3 szklanki; dynia marynowana - 1słoik; pęczek koperku; kukurydza konserwowa - 1 puszka; mieszane mięso mielone - 30 dag; żółtko; łyżka bułki tartej; śmietana kremówka 30% - 50 ml; olej - 2 łyżki; sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować klopsiki: mięso wymieszać z żółtkiem i bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować klopsiki. Mocno rozgrzać olej na patelni i smażyć klopsiki po ok. 5 min. z każdej strony na małym ogniu. Osączyć na papierowym ręczniku. Ziemniaki pokroić w kostkę, zagotować rosół, włożyć ziemniaki - gotować przez ok. 15 min. na średnim ogniu. Kukurydzę i dynię opłukać, osączyć. Koperek posiekać. Składniki włożyć do gotujących się ziemniaków. Całość podgrzewać kolejne 5 min. na małym ogniu. Do zupy dodać śmietanę, wymieszać, doprawić lekko solą i pieprzem. Włożyć klopsiki, krótko podgrzać na małym ogniu. Danie udekorować posiekanym koperkiem. UWAGA: w sklepach najczęściej możemy kupić dynię marynowaną z octem. Warto jednak poszukać dyni w słodkiej zalewie. Wówczas zupa nabiera przepysznego egzotycznego smaku.
Wszystkie przepisy