Składniki:
25 dag maku
10 dag bakalii (rodzynki
migdały
orzechy włoskie
skórki pomarańczy)
2-3 łyżki miodu
likier Amaretto. Składniki na ciasto: 20 dag masła
15 dag mąki
1 żółtko (ugotowane na twardo)
6-7 dag cukru pudru.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mak zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie powoli gotuj przez godzinę. Odcedź na sicie, przepuść przez maszynkę 2 lub 3 razy (załóż specjalne sitko do maku). Mak dopraw miodem, bakaliami, uperfumuj likierem Amaretto. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wytnij ciastka o dowolnych kształtach. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Mak ułóż na półmisku, udekoruj łamańcami, oprósz cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy