Składniki:
pomarańcze: 1kg
galaretki o różnych kolorach: 5 opakowań
wafle tortowe: 2 paczki
wykałaczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomarańcze umyć dokładnie, a następnie sparzyć i osuszyć. Każdą pomarańczę przekroić na pół, prowadzać linię poprzez miejsce po ogonku owocu. Miąższ wybrać za pomocą łyżeczki, nie uszkadzając skórki. Galaretki rozrobić każdą osobno w gorącej wodzie, biorąc na każdą szklankę wody zamiast podanej zwykle 1/2 litra. Nie gotować! Wydrążone połówki pomarańczy postawiać na tacy lub blaszce. Świetnie nadaje się w tym celu forma do muffinek. Kiedy galaretki zaczną tężeć, powoli wlewać galaretkę do połówek pomarańczy, nalewając aż po brzeg. Wstawić do lodówki, aby galaretka dobrze stężała. W tym czasie z wafli tortowych powycinać trójkątne żagle. Kiedy galaretka stężeje, każdą połówkę pomarańczy przekroić na pół, uzyskując ćwiartki-łódeczki. W łódeczki wbić wykałaczkę z nabitym na nią żaglem kształcie trójkąta, wyciętym z wafli tortowych. Ciekawy efekt można uzyskać , tworząc galaretki warstwowe, choć zajmuje to ponad 8 porcji czasu.
Wszystkie przepisy