Składniki:
2 pstrągi
1 cytryna
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kaparów
2 ząbki czosnku
szczypta bazylii
3 łyżki oliwy
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Wypatroszone pstrągi osuszamy i solimy. Aby przygotować marynatę,kapary i czosnek rozgniatamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny i bazylię. Wszystko dobrze mieszamy. Marynatą nacieramy ryby i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Cytrynę kroimy w plasterki, połowę pozostawiamy do dekoracji, a resztą wypełniamy brzuchy rybom razem z pozostała marynatą.Pstrągi pieczemy na ruszcie po około 7 minut z każdej strony. Podajemy obłożony plasterkami cytryny, najlepiej z grillowanym, czosnkowym pieczywem.
Wszystkie przepisy