Składniki:
2 opakowania po 10 dag herbatników
2 galaretki szafirowe Wodzisław
3 galaretki niebieskie Wodzisław
1 opak. 375 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
2,5 szklanki jagód
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Galaretki niebieskie rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, szafirowe w 2 szklankach.Ostudzić.Dużą blachę do ciast wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć dno herbatnikami. Gęstniejącą galaretkę-galaretka ma być naprawdę gęsta,prawie jak kisiel - ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok.3 minuty. Po tym czasie wlewać mleczko zagęszczone i ubijać jeszcze ok.3 minut. Wylać na herbatniki i wstawić do lodówki dosłownie na 10 minut. Do tężejących galaretek szafirowych wsypać umyte i osuszone jagody, wymieszać i wylać na ptasie mleczko. Wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. Deserek jest lekki i delikatny. A dla dzieci ma ciekawy, smerfny kolor. Smacznego!
Wszystkie przepisy