Składniki:
filet z indyka (lub mięsa mielonego z indyka): pół kilograma
jajko: 1
cebula: 1
czosnek: 1 ząbek
natka pietruszki
koperek
otręby pszenne: 3 łyżki
otręby owsiane: 3 łyżki
przecier pomidorowy
bulion warzywny: pół litra
przyprawy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Filet z piersi indyka umyć dokładnie, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Można użyć także gotowego mięsa mielonego z indyka, jednak mięso zmielone własnoręcznie jest lepsze. Cebulę obrać z wierzchniej skórki i zmielić wraz z mięsem. Można także drobniutko pokroić i dodać do zmielonego mięsa. Natkę pietruszki i koperek posiekać drobniutko i dodać do mięsa. Na koniec wsypać otręby, wbić jajko i dokładnie wymieszać mięsną masę. Można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej, lecz nie jest to konieczne, gdyż mięso z indyka dobrze się skleja. Doprawić do smaku i formować małe pulpeciki lub kuleczki. Bulion warzywny zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucać pulpeciki (najlepiej partiami). Kiedy bulion ponownie się zagotuje, dodać przecier pomidorowy (około 5 łyżek lub w zależności od upodobania). Wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Gotować przez 20 – 25 minut. Świetnie smakuje z brązowym ryżem.
Wszystkie przepisy