Składniki:
mleko - 4l
smietanka 18% - 0,5 l
masło - 1/2kostki
1/2 szkl. cukru pudru
2 żóltka
wanilia
bakalie (ja dodaję rodzynki
skórka pomarańczowa
ale jesli ktos lubi mozna dodać orzeszki - razem ok. szklanki)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na wolnym ogniu gotujemy 4 l. mleka, kiedy jest b. gorace dodajemy śmietanę i mozna wcisnąc 1 cytrynę (by mleko się zważylo). Kiedy tylko zauwazymy, ze mleko się ścina (bardzo gęste klaczki), nalezy wylaczyć, poczekać aż calośc się zagęści. Gęstą gazę nalezy wlożyć do sita i wylewać na nią powoli zwazone mleko. Zawiązać gazę i zostawić na sicie by serwatka odciekla (ok. 2-3 godzin). W ten sposób sami przygotowaliśmy serek. Mikserem ukręcić maslo i powoli dodawać serek na przemian z 2 żóltkami i cukrem pudrem. Przed dodaniem żóltek, jajka należy sparzyć (dlugo, ok 1 min. wrzatkiem, ja wkladam jaja do miseczki, zalewam wrzatkiem i po ok. minucie rozbijam, bialka - wylewam, a żóltka dodaję do masy). Masę miksujemy, dodajemy wanilię, a kiedy masa jest gladka - dodajemy bakalie i już mieszamy drewnianą lyżką. Do miseczki wkladamy nową gazę, smarujemy masłem, na dnie ukladamy ładny wzorek z bakalii i na to dellikatnie wykladamy masę. Gazę zawijamy także od góry, ponieważ calość przykrywamy deseczką i obciążamy czymkolwiek w lodówce. Pascha musi postać conajmniej dobę w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z miseczki odwracając calość. Oczywiście zdejmujemy gazę... Paschę robię ponad 20 lat na każde Świeta. jest pyszna. jedyny problem może być z.... mlekiem. Nie nadaje się z kartonu (nie ścina się). Musi być albo butelkowe, albo..... jesli to możliwe - wprost od krowy. ja kupuję butelkowe. Przyrządza się bardzo łatwo i szybko - ale "na raty" - trzeba odczekać aż odcieknie serwatka. Nie podaję tych 2 - 3 godzin jako czas przyrządzania, bo w tym czasie mozna zająć się inną pracą. A 40 minut tylko dlatego, że mleko będzie nam sie dośc dlugo gotowalo.
Wszystkie przepisy