Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
10 żółtek
20 dag masła
15 dag cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mleka
2 szklanki odsączonych owoców z konfitur
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
szczypta soli
masa orzechowa

25 dag orzechów

15 dag cukru pudru

3 białka
cukier waniliowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, wsypać około 10 dag mąki i wlać trochę podgrzanego mleka. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, wsypać resztę mąki, dodać utarte z cukrem żółtka oraz wszystkie składniki prócz owoców i zagnieść ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Zostawić do wyrośnięcia. Przyrządzić masę orzechową ucierając zmielone orzechy z cukrem i białkami. Wyrośnięte ciasto podzielić na stolnicy na cztery części. Każdą rozwałkować na grubość 1 cm i przenieść na natłuszczoną głęboką blachę, przekładając warstwy konfiturami ze skórką pomarańczową i masą orzechową. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, posmarować jajem, nakłuć powierzchnię w wielu miejscach. Piec około 50 minut.
Wszystkie przepisy