Składniki:
3 szklanki mąki
25 dag masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki pokrojonych w paski suszonych śliwek
szczypta soli
1 jajko do posmarowania ciasta
łyżka masła do wysmarowania formy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajka oraz pokrojone w paseczki śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec 10 minut w temp. 190 st. C. Na podpieczone ciasto nałożyć dżem śliwkowy (między wałeczkami) i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów.
Wszystkie przepisy