Składniki:
Biszkopt: 26 dkg mąki
26 dkg cukru (6 dkg zostawić do piany)
5 jajek
6 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa: 2 kostki masła
5 jajek
3/4 szklanki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
puszka ananasów
sok z 1/2 cytryny
Poncz: 2 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
kawałek wanilii lub cukier waniliowy
2 łyżki spirytusu
zapach rumowy
sok z 1/2 cytryny. polewa czekoladowa
płatki migdałów
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Biszkopt: Tortownica o średnicy 26 cm. Najlepiej upiec go dzień wcześniej. Żółtka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać po łyżce wody. Pianę ubić na sztywno z dodatkiem 6 dkg cukru. Na utarte żółtka wyłożyć ubitą pianę, na pianę wyłożyć przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 40 - 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na trzy krążki. Masa: Jajka ubijać na parze z cukrem aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć na puch i do utartego masła dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady. Do drugiej - sok z 1/2 cytryny (można próbować, czy nie jest zbyt kwaśna) oraz pokrojonego w kawałki i dokładnie osączonego ananasa. Poncz: Wodę zagotować z cukrem i kawałkiem wanilii (lub cukrem waniliowym). Ostudzić. Dodać spirytus, zapach rumowy i sok z cytryny do smaku. Krążki biszkoptu nasączyć ponczem. Przełożyć najpierw jasną, później ciemną masą. Boki tortu posmarować częścią masy czekoladowej. Można je ozdobić płatkami migdałowymi. Wierzch polać polewą, ozdobić plastrami ananasa lub inaczej - według uznania. Goście na pewno będą zachwyceni. Smacznego!
Wszystkie przepisy