Składniki:
BISZKOPT: 160g mąki
220g cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia. KREM: 250 g masła
160 g mąki
220 g cukru
1 l mleka
1 olejek waniliowy
WIERZCH: 100 g wiórków kokosowych
70 g masła
3 łyżki cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (20x25cm) i piecz w 180st.C. przez około 30 min. Pół litra mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotuj na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Kasię zmiksuj i dodawaj do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekroj w poprzek na dwie części i obie posmaruj kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadz podsmażone na Kasi osłodzone wiórki kokosowe.
Wszystkie przepisy