Składniki:
rzodkiewki: 1 pęczek
pomidory: 4 sztuki
świeży ogórek: 1 sztuka
zielona sałata: 1 główka
jogurt naturalny: 30 dag
sok z cytryny: 2 łyżeczki
szczypiorek: 1 pęczek
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Umyć i oczyścic warzywa. Rzodkiewki i pomidory pokroic na ćwiartki. Ogórka podzielić na pół wzdłuż i łyżeczką wyjąc pestki. Miąższ pokroic w plasterki. Duże liście sałaty zostawic do dekoracji, resztę pokroić w paseczki. Salaterkę wyłożyc liscmi sałaty. Pośrodku ułozyc rzodkiewkę potem pomidory, ogórek i paseczki sałaty. Przygotować sos: wymieszać jogurt z sokiem z cytryny. Przyprawic solą i pieprzem. Szczypiorek drobno posiekać.Dodać do sosu. Nastepnie wsadzic na kilka minut do lodówki. Po wyjeciu polać sałatke.Najlepiej serwować zaraz po przyrządzeniu.
Wszystkie przepisy