Składniki:

Pstrąg
pół cytryny
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
pietruszka lub bazylia do ozdoby
bułeczki ciabatta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Pstrąga umyć i osuszyć. W czterech, pięciu miejscach na grzbiecie pstrąga nakłuć nożem. Do środka włożyć po połowie ząbka czosnku. Potem natrzeć rybę solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny. Do wnętrza ryby włożyć czosnek, łyżkę lub 2 masła i 3 plasterki cytryny. Całość pokropić sokiem z cytryny zalać oliwą. Postawić do lodówki na 2-3 godziny. Piec w folii aluminiowej zawiniętej w łódkę.
Wszystkie przepisy