Składniki:
podudzia kurczaka/po 10dag.kazde/ sztuk 8
pikantna pasta paprykowa:4 dag
sol
grubo mielony pieprz
ziemniaki mlode:1 kg
po 1 straku zoltej zielonej i czerwonej papryki
peczek natki
oliwa:50ml
czosnek:2 zabki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki wyszoruj,ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Straki papryki oplukac,oczyscic, pokroic na kawaleczki, natke oplukaj,listki oderwij od galazekZiemniaki odcedz, wystudz. Nastepnie natnij wzdluz,naciecie wypelnij listkami natki. Przygotowane ziemniaki nadziewaj na przemian z kawalkami papryki na szpilki do szaszlykow. Czosnek obierz,przecisnij przez praske i wymieszaj z oliwa. Przygotowana mieszanka posmaruj szaszlyki. Przykryj i wstaw do lodowki na 12 godzin. Podudzia kurczaka dokladnie umyj,osusz i natrzyj ze wszystkich stron pikantna pasta paprykowa. Oprosz sola i mielonym pieprzemUmiesc razem z przygotowanymi saszlykami na rozgrzanym grillu. Szaszlyki piec ok.10 minut/czesto obracajac/. Podudzia piecz 15 minut, co pewien czas obracaj ,aby mieso zrumienilo sie rownomiernie. Podudzia kurczaka i szaszlyki przeloz na talerze.Podawaj z wytrawnym bialym winem.
Wszystkie przepisy