Składniki:
lody owocowe: 1 kg
białe wino wytrawne: 750 ml
arak: 200 ml
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 5 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do 1/3 wysokości pucharków wlewamy wino. Następnie kładziemy na jego powierzchni od 2 do 3 gałek lodów owocowych (w zależności od wielkości pucharków). Zalewamy arakiem i podpalamy. Lody użyte do przygotowania ponczu powinny mieć owocowy smak ze względu na alkohole w nim zawarte. Białe wino wytrawne w połączeniu z arakiem dają bowiem dość cierpki posmak. Poncz ze względu na swoją „płonącą” konsystencję polecany jest jedynie na spotkania towarzyskie osób dorosłych. Arak to alkohol wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Nazywany jest przez Arabów „lwim mlekiem”, gdyż posiada bardzo intensywny i specyficzny smak, który sprawia, że jest bardzo trudny do spożycia bez jakichkolwiek dodatków. Podobno alkohol ten w nierozcieńczonej postaci piją jedynie najodważniejsi Arabowie. Arak jest trunkiem bezbarwnym i niesłodzonym, choć w dosłownym tłumaczeniu oznacza „słodki sok”.
Wszystkie przepisy