Składniki:
Składniki na placki: 6 kolb kukurydzy
4 jaja
1 cebula

sól i pieprz do smaku

1-2 szklanki mąki pszennej

Salsa Avocado 1 czerwona cebula

1 avocado

1 zielony ogórek

2 pomidory

sól i pieprz do smaku

5 łyżek oliwy z oliwek

Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ścinamy do miski ziarna kukurydzy wykonując ruchy z góry na dół. Do ziaren kukurydzy wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę szklankę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wybieramy łyżką ciasto i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wyrabiając placek. Smażymy jedna stronę na wolnym ogniu przez około 5min. Tak samo drugą stronę. Dobra rada - najpierw mieszamy wszystkie składniki z jajkami a mąkę dodajemy stopniowo na końcu ułatwia nam to pracę. Czerwoną cebulę siekamy na drobno tak samo ogórek i pomidor wrzucając do miski dodajemy sól i pieprz oraz kilka kropel oliwy z oliwek. Obieramy avocado, kroimy je na drobno i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Tip. Zamiast obierać avocado, przekrawamy je na pół i usuwamy pestkę. Następnie łyżką podważamy miąższ i wyjmujemy. Wychodzi bez problemu.! Jeżeli nie wykorzystamy wszystkiego możemy to co nam zostanie włożyć do pojemnika z dodatkiem soku z cytryny przechowywać w lodówce.
Wszystkie przepisy