Składniki:
Ciasto na pierogi: mąka ok. 1 kg
woda
1 łyżki oleju
sól. Farsz do pierogów: 1/kg dobrej kapusty kiszonej
garść grzybów suszonych
3cebule
3-4 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

1) Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, kładziemy wypłukane z piasku grzyby i 1 łyżkę masła (oleju). Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka przerywamy gotowanie. 2) Na dużej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę na maśle. Dodajemy do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy. Dodajemy nieco pieprzu. 3) Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz. Ciasto: 1) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. 2) Odkrawamy nieduży kawałek i wałkujemy na cienki placek podsypując mąką. Resztę ciasta chowamy do woreczka z folii, aby nie wyschło. 3) Za pomocą szklanki lub innej "foremki" wykrawamy w placku okrągłe placuszki. 4) Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą koniuszków palców robimy falbankę. Gotowy odkładamy na serwetę oprószoną mąką. 5) Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu. 6) W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch, dać im się pogotować chwilkę na powierzchni. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową na przelany zimną wodą talerz. Do gotowania następnej porcji nie zmieniać wody, a jedynie uzupełnić jej ilość i dosolić. Świeżo ugotowane podajemy z przysmażoną cebulką.
Wszystkie przepisy