Składniki:
1,5 kg piersi indyczej
imbir
sól
oliwa lub margaryna
kilka śliwek suszonych
kilka winogron i cytryna lub pomarańcza do ozdoby
sok z połowy cytryny
pieprz biały mielony
0,5 szkl. wina malaga
4 łyżeczki żelatyny
3 kostki rosołu drobiowego (może być z indyka lub królewski)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

1. Pierś indyczą dobrze natrzeć solą i imbirem, włożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć śliwkami i tłuszczem i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 st C pod przykryciem do miękkości (godzina do półtorej), odstawić do wystygnięcia; 2. rosół w kostce rozprowadzić w 1,5 l wrzątku, w części rozprowadzoć żelatynę; 3. połączyć bulion, rozpuszczoną żelatynę, wino malaga, sok z cytryny, doprawić pieprzem (solić raczej już nie trzeba), wystudzić; 4. na głębokim półmisku rozprowadzoć część galaretyi wstawić na chwile do lodówki, ułożyć pokrojone w plastry mięso, przyozdobić owocami, zalać pozostałą galaretą, schłodzić w lodówce.
Wszystkie przepisy