Składniki:
Gruszki: 3 sztuki Masło: 200 g Cukier: 150 g Jajko: 1 sztuka Płynny miód: 3 łyżki Mąka: 200 g Imbiru: szczypta Cynamon: 1 łyżeczka Soda oczyszczona: 1 łyżeczka Tarta gałka muszkatołowa: szczypta Mielone goździki: szczypta Sól: szczypta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Trzy łyżki cukru odłożyć, resztę ustrzec z masłem na puszysta masę. Ucierając dodać całe jajko i miód. Make przesiać i połączyć z imbirem, cynamonem, soda, gałką muszkatołową, goździkami oraz solą. Powoli wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 szklanki gorącej wody. Piernik ucierać mikserem, aż zrobi się gładki i jednolity. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać pozostałym cukrem. Ułożyć pokrojone gruszki. Następnie wylać ciasto. Piec 50 minut w 180 stopniach.
Wszystkie przepisy