Składniki:
CIASTO:
8 białek
20 dkg cukru grysiku
5 dkg mąki zwykłej
10 dkg mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia
1 łyżka octu
KREM:
1/2 litra mleka
6 żółtek (może być 8)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki zwykłej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

CIASTO: Białka ubić, dodać cukier, ocet i resztę składników - wymieszać delikatnie i ciasto gotowe ułożyć w kupki na blaszce. Posypać kawą ok. 1 łyżeczki i wylać na to ciasto biszkoptowe z 5 jaj i piec. KREM: Utrzeć żółtka z 8 łyżkami cukru i 4 łyżkami cukru waniliowego. Z 1/2 litra mleka odlać trochę i połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować i wlać to rozrobione. Następnie dać troszeczkę do tej masy żółtkowej, aby się nie skrupiła i wszystko wlać do gotującego mleka, ciągle mieszając gotować, wystudzić. RESZTA: Utrzeć kostkę masła, dodając ostudzony krem. Placek przekroić w połowie, nałożyć krem, poukładać biszkopty (długie - 1 duża paczka), pomiędzy biszkopty wlać 1 szklankę galaretki wiśniowej, drugą część placka posmarować masą, przyłożyć na galaretkę. Na wierzch polać polewą.
Wszystkie przepisy